Dovolenkování

Dneska vás trochu zahltím fotkami z našeho dovolenkování ve Slovinsku, ale myslím, že to stojí za to.

Usídlili jsme se v městečku Portorož. Menší městečko s krásnou promenádou podél moře. Moře krásně čisté, jídlo všude výborné, ubytování bezproblémové.

Jediný problém může být pobyt s dětmi - moře je většinou kamínkové a písečné pláže najdete vesměs kousek, ale i tak zde byla spousta rodin s dětmi.


Byla nám doporučena výborná cukrárna Cacao, kde jsme si večer poseděli na krásných kožených lenoškách s výhledem na moře a mlsali u toho úžasnou zmrzlinu.

Další den jsme si naplánovali výlet do vedlejšího městečka Piran, které je také nazývané malé Benátky. A tak to i opravdu vypadalo. Z Portorož je to pěšky cca 5 km. Rodiny s dětmi si mohou zapůjčit různá rodinná kola a další vozítka.

V Piranu najdete pár muzeí - muzeum nautiky, muzeu mušlí, malé akvárium.
Vyšplháte-li jako my na malý kopeček nad městem najdete na něm kostelík a křtitelnici, na kterou je možno za 1 EUR vyjít nahoru a užívat si krásný výhled na pobřeží. Na ještě trochu vyšším kopečku jsou pak kamenné městské zdi, ze kterých, také za 1 EUR můžete obdivovat výhled.
V Piranu jsme objevili trhy, kde bylo možno zakoupit čerstvé fíky, ty se dali občas utrhnout i na okolních stromech.


Další den nám umožnil sledování krabů. V noci pršelo, tak potvůrky se vydali na povrch zemský. K nim se ještě přidalo obrovské množství ještěrek.
Fotka dole vlevo je pak z návštěvy solných plantáží. Nevím jak jinak toto místo nazvat, jelikož sůl se zde nedoluje, ale vyrábí jiným způsobem. Ve výrobě vás čeká procházka a interaktivní film o výrobě soli, s titulky v angličtině. Angličtinou není nikde problém se domluvit.


Poslední den na cestě zpátky jsme zavítali do proslulé jeskyně Postojna jama.
Zde tedy vstupné v kombinaci s Predjamským hradem stálo 28 EUR na osobu, ale tyto památky opravdu stojí za to.
V jeskyni si nejprve vyberete v jakém jazyce má být váš průvodce - největší řada je samozřejmě na angličtinu. Provázela nás mladá slečna, rozumět nebyl problém. Nebo si můžete půjčit audio guide v jakémkoli jazyce. Po vstupu do jeskyně, ve které je konstantní teplota 9 stupňů po celý rok, nasednete na vláček a jede se 2 km. Následuje 1,5 km pěšky. Po této vzdálenosti je možné prohlédnout si velmi vzácného tvořečka tzv. lidskou rybu. Je to ryba, která nemá oči, nemá pigmenty, žije ve tmě a až 5 let dokáže žít bez jídla, foto zde. Jeskyně je opravdu obrovská. Následuje další cca 2 km vláčkem.

Následně jsme se přemístili k Predjamskému hradu. Je to skalní hrad, část je postavena před skálou a část v ní. Zde nemají průvodce. My si za 2 EUR půjčili audio guide a vše si krásně poslechli česky. Výhoda je, že si prohlídku uzpůsobíte vlastnímu tempu. Zde člověk pochopí, že žít na hradě nebylo nic příjemného, ale rozhodně věřím, že tam bylo bezpečně.


Návštěvu Slovinska mohu rozhodně doporučit. Všude se krásně domluvíte anglicky, je tam co vidět, jídlo výborné, v přímořských městečkách najdete spoustu rybích restaurací. Pečivo v pekárnách vypadalo naprosto dokonale. Potraviny nakoupíte v Lidlu nebo v jiných supermarketech. Na plážích si najdete lehátka, nebo zajdete do bazénu, našli jsme cca 2. Pro děti je zde spousta hřišť a vodních atrakcí.

My se budeme těšit zase někdy příště :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky