Péče o planetu

Hanka z blogu SEW4HOME napsala krásný článek ZDE o naší planetě, o tom, jak se k ní lépe chovat, jak ji šetřit.

Ve spoustě věcech s Hankou mohu jen souhlasit.
A v dnešní době je podle mě jednoduché spoustu věcí změnit - jsou na to vhodné podmínky.

Bezobalové obchody tzv. bezobaláče se začínají otevírat v podstatě všude. Já jsem ze Zlína a zde již taky jeden máme. Já jsem zatím ostuda, ještě jsem tam nebyla. Recyklovat recykluji ovšem čím dál tím víc. 
Co se týká ovoce a zeleniny snažím se trochu držet toho pravidla, že nejlepší pro náš organismus je to, co se vypěstuje u nás v zemi. I z pohledu alergenů a dalších věcí je více školivější to exotické. A jak Hanka uvádí velmi důležitá je také ropná stopa.
Všechno co také nakoupím se snažím spotřebovat. Z trochu uzrálejšího ovoce se dá udělat smoothie, ovocný salát, nebo cokoli upéct. Já jsem na toto takový improvizátor - ze zbytku řepovo-mrkvovo-jablečného salátu upeču třeba výborné sušenky :)

Kosmetika se u mě také dost změnila. Už si vlastně ani nepamatuji, kdy jsem si koupila nějaký ten sprchový gel. Používám taději tuhá mýdla. Maminka mi vždy nějaké kvalitní pořídí jako dárek k nějaké příležitosti. Taky jsem jich pár dostala. Tyto výrobky se také koupit od tuzemských výrobců na www.fler.cz. Kde koupí i ostatní přírodní kosmetiku. Rozhodně stojí za to to vyzkoušet. 
Výhody nesporné: škodliviny se vám nedostávají do těla, omezujete možnost alergií, chráníte životní prostředí. Třeba takové přírodní šampony to je úplný zázrak.

Vermikompostér sousedka se nedávno zmínila, že si chce na balkon - bydlíme v paneláku - pořídit vermikomposter. Za barákem máme ovšem krásný, nevyužitý plácek, který dříve sloužil jako hřiště. Navrhla jsem, že bychom tedy tam mohli umístit normální komposter, který nám šikovní partneři vyrobí z nějakého dřevěného odpadu. Chovám nějaké ty domácí miláčky a takové hobliny a seno budou na kompost úžasné. Už se těším až bude jaro a budeme moci zrealizovat a za nějakou dobu si budu chodit pro hlínu na bylinky, které se dají úspěšně pěstovat na balkoně :)

Pomáháte i vy něčím přírodě a životního prostředí?

Zdroj: Pinterest





Komentáře

  1. Jitko super! Moc děkuji za sdílení článku i za Vaše tipy :).

    Krásný večer a přírodě zdar !

    Hanka S.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)

Oblíbené příspěvky